prima pagina › 2010 › Pentru el parintii rabda de foame

Pentru el parintii rabda de foame

Pe 9 decembrie 2009 vi-l prezentam pe Mihai Badita, un copil de 6 ani, din Buhusi, diagnosticat cu autism infantil, care face terapie ABBA din noiembrie 2007 la o fundatie din Bârlad.

Familia a facut fata cu greu cheltuielilor. Din decembrie situaţia lor a devenit şi mai grea: tatăl lui Mihaita a ajuns somer, iar putinii bani, din «salariul» de insotitor al mamei si din alocatia copilului, nu mai ajung nici de paine.

Ca sa termine cursurile la Bârlad, Mihaita are nevoie de 2.000 lei/lunar pana in august 2010, pentru ca mama lui sa poata plati locuinta inchiriata si pentru cateva ore de terapie in particular.

«Cateodata, rabdam de foame ca sa putem plati lectiile baiatului», ne-a spus amarata mama.

I-am trimis lui Mihaita 400 de lei. Poate ca o solutie ar fi ca niste oameni cu stare, vreo 3-4, sa «sponsorizeze» fiecare familia baiatului cu 300-400 de lei lunar, pana in vara.

"Va multumesc pentru ajutor, nu mai aveam bani nici macar de-o paine. Cu putin ajutor, din septembrie Mihaita va putea merge la gradinita, alături de copiii normali. A facut progrese neasteptate. Cand am inceput terapia ABBA, in noiembrie 2007, Mihaita doar sarea intruna si tipa. Nu vorbea, era foarte agitat si nu dormea noaptea.

Nu stiam cand ii e foame, nu stiam cand vrea ceva, nu stiam cand era bolnav. Incet, incet, cu ajutorul terapiei, Mihaita s-a schimbat: acum vorbeste in propozitii, cere cand vrea ceva. A invatat alfabetul in 3 zile, a invatat sa citeasca cuvinte, singur. Stie sa foloseasca calculatorul. Nu mai are stereotipii (fluturat din maini). Cand am aflat diagnosticul lui Mihaita, nu stiam absolut nimic despre autism, dar acum vad lucrurile altfel. Am citit mult ca sa stiu ce am de facut pentru el.

Stiu ca se poate. Important este faptul sa se inceapa recuperarea cat mai curand si trebuie lucrat intensiv. Este un diagnostic greu de acceptat, pentru ca un autist, din punct de vedere fizic, arata la fel ca noi toţi", ne-a spus mamica. (sursa: Click, nr. 880 din 15.01.2010)

Incepand cu luna noiembrie 2009 cazul se afla in atentia Fundatiei de Caritate si Intrajutorare "ANA" filiala Bacau, care acorda lunar familiei asistenta financiara.