prima pagina › 2010 › Influenta organizatiilor neguvernamentale si a mass-mediei asupra nivelului de transparenta a autoritatilor din regiunile de frontiera ale Ucrainei, Republicii Moldova si Romaniei

In perioada 21 – 23 ianuarie 2011 in orasul Cernauti a avut loc seminarul transfrontalier ucraineano-moldo-roman, reprezentand cea de-a doua parte a proiectului “Influenta organizatiilor neguvernamentale si a mass-mediei asupra nivelului de transparenta a autoritatilor din regiunile de frontiera ale Ucrainei, Republicii Moldova si Romania".
Proiectul a fost realizat de Fundatia de Caritate “Resurse si Initiative Publice" din Ucraina in parteneriat cu Asociatia Internationala a business-ului mic si mijlociu “Small Euro Business" din Republica Moldova, Fundatia “Ana" din Romania, precum si Asociatia publica regionala “Perspective bucovinene" din Cernauti (Ucraina) cu spijinul financiar din partea Programului “Est-Est: parteneriat fara frontiere" (Fondul International “Vidrodjennea" [“Renasterea"], Fundatia Soros-Moldova, Fundatia Soros-Romania)".
In cadrul seminarului s-a discutat despre gradul de transparenta a organelor administratiei publice locale din Ucraina, Republica Moldova si Romania, precum si despre perspectivele cumularii eforturilor organizatiilor neguvernamentale din cadrul Euroregiunii “Prutul de Sus" pentru a asigura transparenta deciiziilor ce se vor lua in cadrul euroregiunii sus amintite dar si dorinta de a oferi sprijin autoritatilor din cele trei regiuni.
Dupa trei zile de dezbateri, s-a hotarat crearea unei Platforme transfrontaliere a organizatiilor neguvenamentale pentru cooperare interegionala in frunte cu un Consiliu de coordonare, condus de Dl. Serghii Hakman – Ucraina - presedinte, si doi vice-presedinti, Dl. Nelu Todireanu - Romania respectiv Dl. Andrei Balinschi – Republica Moldova. Mandatul de presedinte este de 1 an pentru fiecare reprezentant respectandu-se principiul rotatiei. Scopul acestei platforme este de a contribui la dezvoltarea durabila a regiunilor si comunitatilor din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est prin participarea eficienta a societatilor la valorificarea oportunitatilor si modalitatilor de cooperare inter-regionala si transfrontaliera. Totodata s-a hotarat delegarea unor reprezentanti ai ONG-urilor pentru a fi incadrati la urmatoarea rotatie a organismelor Euroregiunii “Prutul de Sus" in Comisiile de Lucru si Secretariatul Consiliului Euroregiunilor. Platforma este deschisa, la ea putand sa adere orice ONG care accepta si respecta principiile si obiectivele acesteia.
De asemenea, la aceasta intrunire au participat Consulul General al Romaniei, Excelenta sa Doamna Tatiana Popa, dar si Consilierul diplomatic domnul Dorin Popescu.
Delegatia Romaniei la aceasta intalnire a fost compusa din 10 reprezentanti ai ONG-urilor din Suceava.
In afara de reprezentantii ONG-urilor ce au aderat la Platforma ne-au onorat cu prezenta si reprezentantii Primariilor din Cernauti si Balti.

Presedinte Fundatia ANA,
Nelu Todireanu