suceava


prima pagina › 2010 › Actori si trupe premiate la Festivalul de Teatru pentru Tineret, editia a II-a

 

 

 

Actori si trupe premiate la Festivalul de Teatru pentru Tineret, editia a II-a


Stiri

Două zile de teatru la Suceava, eveniment care avut loc sâmbătă şi duminică, la Shopping City Suceava. Peste 300 de tineri şi copii, 32 de trupe şi 16 participanţi la monolog s-au întrecut pentru locurile fruntaşe, la Festivalul de Teatru pentru Tineret, ediţia a II-a.

Juriul, format din actriţa Gabriela Ioniţă, studentul în anul II la actorie Dan Clucinschi, prof. Eleonora Bulboacă - inspector de specialitate de limba şi literatura română, Brânduşa Dăscălescu (Asociaţia "Compania Teatrală Bucovina"), Simona Sofroni şi Ovidiu Milici (Direcţia pentru Tineret Suceava), Gheorghiţă Macedon (orasulsuceava.ro), Nelu Todireanu (Fundaţia Ana), a ales cele mai bune trupe şi actori participanţi la festival.


Colegiul Naţional "Dragoş - Vodă", pe primul loc
La secţiunea trupe de liceu, locul I a fost obţinut de Colegiul Naţional "Dragoş - Vodă"- Câmpulung Moldovenesc, cu piesa "Psycho-Type" de Jean-Yves Chatelain, prof. coordonator Rodica Loghin. Pe locul II s-a situat trupa de adolescenţi de la Colegiul "Andronic Motrescu" Rădăuţi, cu piesa "Recviem", de Matei Vişniec, profesori coordonatori Paula Ciobîcă şi Viorica Coroamă. Pe poziţia a III-a a urcat trupa "Muşatinii" de la Colegiul Militar Liceal "Ştefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc, cu piesa "Deşteapta pământului" de Victor Ion Popa, profesori coordonatori Adina Butnaru şi Mihaela Pintilei.Monolog de podium
La secţiunea monolog, clasamentul a fost următorul: locul I - Răzvan Crăciunaş, de la Colegiul Naţional "Dragoş Vodă"- Câmpulung Moldovenesc, cu piesa "Proful", de Jean Pierre Dopagne; locul II Alexandru Pahomi, de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu"- Suceava, cu piesa "Calculele" de Horaţiu Mălăele; locul III Bianca Temneanu, de la Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" Câmpulung Moldovenesc, cu piesa "Omul maro" de Al. Anton Nicolae.


"Cruciada Copiilor", pe prima poziţie
La categoria gimnaziu, secţiunea trupe, locul I a fost obţinut de "Cruciada Copiilor", de la Şcoala cu clasele I-VIII "Petru Muşat" Siret, cu piesa "După melci", adaptare după Ion Barbu, profesor coordonator Camelia Frăseniuc. Pe poziţia a doua s-a situat trupa "Micii justiţiari", de la Şcoala cu clasele I- VIII "Ion Suhane" Frumosu, cu piesa "Furtul pupezei din tei" proces literar după un fragment din "Amintiri din copilărie", de Ion Creangă, profesor coordonator înv. Eugenia Vaman. Locul III a fost obţinut de trupa de teatru a Şcolii Nr. 13 Cernăuţi, cu Piesa "Soacra cu trei nurori", adaptare după Ion Creangă, profesori coordonatori Mariana Octaviana Ungurean şi Ludmila Puşcariova.

La secţiunea monolog, locul I, la egalitate de puncte, Delia Pătrăucean, de la Şcoala cu clasele I-VIII Plopeni, cu piesa "Chiriţa" - fragment de Vasile Alecsandri, profesor coordonator Nicoleta Zettel, şi Răzvan Lepărdă, de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu"- Suceava, cu piesa "Dl. Joe", adaptare după "Dl. Goe" de I. L. Caragiale, profesor coordonator Cornelia Bratu. Locul al III-lea a fost obţinut de Mihaela Miroş, de la Şcoala cu clasele I-VIII Păltinoasa, cu piesa "Dna Popescu... printre noi", adaptare după piesele lui I. L. Caragiale, profesor coordonator Adina Orheianu.


Cei mai buni actori
Premiul pentru cel mai bun actor a fost acordat de juriu tânărului Gavril Lazăr, de la Şcoala cu clasele I-VIII "Ion Suhane" Frumosu, pentru interpretarea rolului principal în piesa "Furtul pupezei din tei", adaptare după un fragment din "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă. Premiul pentru cea mai bună actriţă l-a primit Maria Frăsiniuc, de la Şcoala cu clasele I - VIII "Petru Muşat" Siret, pentru interpretarea rolului principal în piesa "După melci", adaptare după Ion Barbu.

Teatru profesionist la Suceava
În spaţiul expoziţional Galeria Shopping City, într-o întrepătrundere superbă de culori, picturi şi tapiserii, sunete, mişcare scenică, un vârtej în care orele se topeau redefinind raportul spaţiu - timp, după cum ne-a spus Nelu Todireanu, preşedintele Fundatie Ana, tinerii aspiranţi la actorie au venit din tot judeţul, şi nu numai: Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei, Siret, Bacău, Cernăuţi, Frumosu, Capu Codrului, Păltinoasa, Plopeni.

"Am iniţiat Festivalul de Teatru Bucovina, apoi l-am transformat în Festivalul de Teatru pentru Tineret. Echipa care a participat la organizarea evenimentului este convinsă că va reuşi implicarea continuă şi concretă în organizarea evenimentelor care certifică existenţa unui fenomen teatral serios, puternic, de calitate, atât la nivelul tinerilor, cât şi al copiilor din judeţul Suceava, asigurând baza construirii unui teatru profesionist care să devină o motivaţie certă pentru iubitorii acestei nobile arte", a declarat Nelu Todireanu, preşedintele Fundatie Ana, unul dintre organizatori."Ştiu doar că a fost magic!"
"Iată-mă în liniştea nopţii cu miros de liliac şi cu gust de teatru, încerc să găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie frumuseţea celor două zile în care au coborât din rame dramaturgi, scenografi, pentru a se manifesta în toată plenitudinea lor pe scenă, atât de primitoare din Shopping City, greu îmi găsesc cuvintele... prin sufletul meu trec toate emoţiile participanţilor şi ale profesorilor coordonatori; rochii lungi, evantaie, costume populare, pălării, texte foarte dificile, muzică, toate acestea au comprimat timpul, făcându-l să pară doar o clipă. O clipă cât o eternitate, parcă ruptă din textele lui Vişniec, Eugen Ionesco, că a fost Grădina Union a lui Caragiale, că a fost Grădina lui Creangă de unde Nică fură cireşe, că am plecat După melci, nu ştiu sigur... ştiu doar că a fost magic. Copleşită de toate astea mă voi întoarce acasă spunându-mi: . Mulţumesc mult că existaţi, pentru că simt că mă nasc prin fiecare din voi. Felicitări tuturor", a spus, la finalul festivalului, actriţa Gabriela Ioniţă.

 

dot