suceava


prima pagina

 

 

 

 

Proiectul Voluntari fara frontiere” este un proiect care se adreseaza copiilor si tinerilor . Acestia sunt vizati in cadrul proiectului pentru a fi informati, instruiti si implicati in dezvoltarea retelelor de voluntariat pentru prevenirea grupurilor vulnerabile privind pericolul traficului de droguri, de persoane si crima organizata, a migraţiei ilegale si infracţionalităţii transfrontaliere.


 Experienţa arată că graniţa externă a Uniunii Europene este adesea văzută ca o barieră în calea cooperării la nivel local. Activităţile şi proiectele care permit persoanelor să lucreze împreună, să împărtăşească experienţe şi idei sunt necesare pentru sprijinirea cooperării actuale la nivel local şi a oricărei noi iniţiative de cooperare transfrontalieră.
Ideea promovarii acestui proiect a luat nastere in contextul pericolului pe care il reprezinta implicarea copiilor si tinerilor din scoli si liceee in dezvoltarea retelelor transfrontaliere de crima organizata, trafic de droguri, de persoane, a migratiei ilegale si cresterea infractionalitatii transfrontaliere.
Colaborarea dintre 3 ONG-uri din zona de granita Suceava (Romania), Cernauti (Ucraina) , Balti (Republica Moldova) ,puternic implicate in viata comunitatilor unde activeaza, pentru dezvoltarea retelelor de voluntariat in randul copiilor si tinerilor si implicarea acestora in combaterea crimei organizate transfrontaliere,  reprezenta un puternic nucleu de schimb de bune practici in intarirea cooperarii transfrontaliere regionale.
Problemele identificate de catre membrii si voluntarii Fundatiei „ANA” cu prilejul organizarii diferitelor evenimente /activitati in viata urbei  cu care se confrunta grupul tinta al proiectului ( respectiv tanara generatie) au fost definite ca fiind:
●lipsa oportunitatilor pentru participarea copiilor si tinerilor la viata comunitatii prin activitati de voluntariat. Acest fapt se datoreaza si lipsei de cunoastere a importantei voluntariatului în dezvoltarea lor profesionala si personala precum si a lipsei cadrului organizatoric, in care sa se desfasoare activitatile de voluntariat.
●pericolul pe care il reprezinta implicarea copiilor si tinerilor din scoli si liceee in dezvoltarea retelelor transfrontaliere de crima organizata, trafic de droguri, de persoane, a migratiei ilegale si cresterea infractionalitatii transfrontaliere.
Partenerii proiectului sunt Liga Tineretului Roman „JUNIMEA” din Regiunea Cernauti Ucrainean,  Asociaţia Internaţionala a Business-ului Mic şi Mijlociu “Small Euro Business” Balti, Republica Moldova si Fundatia de Caritate si Intrajutoare “ANA” din  Suceava
Proiectul “Voluntari fara frontiere” a durat 14 luni, repsectiv din 01 martie 2011 pana pe 30 aprilie anul 2012.a
Implementarea actiunii a contribuit la informarea  copiilor si tinerilor din zona de granita  Suceava (Romania)-Cernauti(Ucraina) si Balti (Republica Moldova) despre importanta activitatii de voluntariat, atragerea de voluntari,  dezvoltarea de  abilitati personale aptitudini ,  si  responsabilitatii sociale si civice   pentru implicarea activa a acestora in viata comunitatii din zona transfrontaliera.
Prima activitate de amploare a avut loc în luna mai. Timp de 2 saptămîni echipa proiectului împreună cu partenerii asociați Inspectoratul Judetean de Politie Suceava, Inspectoratul de Militie Cernauti si Primaria Municipiului Bălți a derulat Campania de informare în școlile și liceele din cele trei regiuni de frontieră. În toate cele 50 de instituții de învățămînt unde a avut loc această activitate elevii au beneficiat de un program intensiv de informare asupra  unor dintre cele mai actuale teme abordate de comunitate:
1) Voluntariat. Legislatie in vigoare. Formarea de voluntari”,
2)”Combaterea traficului de droguri, de persoane si crima organizata”,
3)”Combaterea migraţiei ilegale si infracţionalităţii transfrontaliere”.
În Suceava, România, campania de informare a avut loc în 11 licee, 11 scoli și la Universitatea „Ștefan Cel Mare”, în Bălți, Republica Moldova, au fost implicate 8 licee, 2 școli și Universitatea de Stat „Alecu Russo”. În Cernăuți echipa de proiect a vizitat 16 instituții de învățămînt și Universitatea Națională „Iurie Fedkovyci”. Pe lîngă discuțiile interactive  dintre echipa de proiect, partenerii asociați și elevi au fost distribuite și material informative pentru ca mesajul acestei acțiuni să fie înțeles și răspîndit în continuare. Au fost împărțite 3000 de flyere și 3000 de pliantea
Unul dintre scopurile de bază al campaniei de informare a fost selectarea tinerilor și copiilor pentru participarea la un curs de instruire și formare de voluntari ce a avut loc în luna august 2011. Pentru aceasta s-a elaborate chestionarul privind intenția de participare la cursul de instruire ce aborda cele 3 teme prezentate. Aceste chestionare au cuprins intrebari care au fost evaluate, privind interesul manifestat fata de „job-ul” de voluntar si față de implicarea în activități viitoare privind combaterea traficului de droguri, de persoane și crima organizată. Selecția a exclus orice criteriu de discrminare legat de rasă, etnie sau sex, a asigurat egalitatea de șanse și urmărit o acoperire echilibrată a tuturor anilor de studiu. La fel în timpul campaniei de informare în fiecare școală liceu au fost observați cei care s-au implicat active și care au dat dovadă de interes față de activițățile ce se vor desfășura în cadrul proiectului.
Drept urmare a analizei chestionarelor și observațiilor făcute în timpul activității au fost selectați 60 de copii și tineri: 40 din Suceava, 10 Cernăuți și 10 din Bălți. Anume aceștia au fost cei care au participat la cursul de instruire și formare în luna agust și care s-au unit și au format nucleul de voluntari ai proiectului.a
Scopul cursului de instruire si formare voluntari a fost definit drept dobandirea de cunostinte si tehnici necesare practicarii voluntariatului, motivarea tinerilor din Suceava, Cernauti si Bălti sa-si dezvolte abilitati personale in ceea ce priveste implicarea lor in activitati de prevenire a grupurilor vulnerabile privind pericolul traficului de droguri, de personae si crima organizata si in activitati de prevenire a migratiei ilegale si infractionalitatii transfrontaliere.a
Cursantii au fost impartiti in 3 grupe a cate 20 cursanti, iar cursul de formare in 3 module a cate 2 zile fiecare. Fiecare dintre cele 3 module a alocat un numar de 6 ore ”fata in fata”, 12 ore activitati practice si 2 ore de evaluare finala. In desfasurarea cursurilor de formare au fost utilizate metode de instruire bazate pe aplicabilitate imediata cum ar fi expunerea si demonstratia, brainstorming-ul, discutii dirijate, material video, dezbateri sisimulari. La succesul sesiunilor de instruire a contribuit in mare masura, modalitatea interactiva de abordare a cursului, aplicatiile practice si discutiile de grup care au facilitate receptarea informatiilor si crearea unei atmosphere deschise in grup. La sediul partenerului asociat „Inspectoratul de Politie Judetean Suceava” s-au desfasurat aplicatii in teren, iar participantii s-au familiarizat cu metodele de lucru a politiei privind temele principale a proiectului. Au fost vizitate departamentele operative de profil: antidrug, Imigrări, Investigatii Criminale- Criminalitatea Transfrontaliera, Investigarea Fraudelor- Contrabanda, Arm, Explozivi, Criminalistic-Poligraf/Amprente/Mijloace de proba si Serviciul de Interventie Rapida. Participantilor li s-au prezentat si cazuri reale descoperite si neutralizate de politie. a
Absolventii sesiunii de formare in voluntariat in cadrul proiectului „Voluntari fara frontiere” au primit la final cate o Diploma de participare. Voluntarii instruiti s-au implicat cu mult entuziasm in activitatile proiectului ce au urmat.
In perioada de 29 septembrie- 02 octombrie 2011 a avut loc caravana de informare din cadrul proiectului  care s-a desfășurat în orașul Suceava. Caravana de informare a avut drept obiectiv informarea unui număr cât mai mare de persoane despre esența și prevenirea unor fenomene precum :  traficul de ființe umane, traficul de droguri, criminalitatea transfrontalieră etc. cu scopul de a preveni și minimaliza efectele unor astfel de fenomene dar si atragerea de noi voluntari. Temele generale ale caravanei de informare au fost:
1 Notiuni  generale despre voluntariat si ”job-ul” de voluntar.
2 Informarea asupra combaterei traficului de ființe umane și traficului de droguri precum și fenomenului de crimă organizată.
3 Informarea asupra activităților ce țin de combaterea migrației ilegale și criminalității transfrontaliere.a
Cea mai importantă realizare al acestei activități este faptul că în cadrul caravanei au fost implicați voluntarii instruiți în timpul proiectului și care au primit cunoștințe importante referitoare la temele menționate.  Voluntarii au avut misiunea de a transmite mesajul lor comunității. Aceștia au împărțit materiale informative în cadrul școlilor din Suceava precum și în oraș. Printre voluntari cei mai activi pot fi menționați: Lepărdă Răzvan, Hărătău Andreea, Stredie Anca, Șerban Bianca, Munteanu Iustina, Lazarov Romina. Voluntarii au vizitat institutiile de invatamant din Suceava unde in cadrul unor adunări școlare au informat tinerii de varsta lor realizând astfel o comunicare mult mai eficientă tânăr-tânăr decât adult-tânăr.a
În centrul orașului în această perioadă a fost instalat un cort în care pe lângă voluntari au discutat cu cetățenii membrii echipei de proiect și reprezentanți ai partenerilor asociați, Inspectoratul Judetean de Politie Suceava, Inspectoratul de Militie Cernauti si Primaria Municipiului Bălți . Pentru a evalua calitatea activității interpinse au fost completate 800 chestionare de feedback, care au demonstrat că caravana a avut influiență considerabilă asupra comunității.
De asemenea pentru a spori efectele caravanei s-a circulat prin oraș, un minibus  împreună cu  o remorca  pe care s-a instalat un banner exterior cu titlul proiectului inscripționat pe el (RO-UA-EN). Utilizând un portavoce a fost răspândit în cadrul comunității mesajul carvanei și proiectului în general prin intermediul unui  spot audiopublicitar.a
Aceiași caravană a avut loc între 28-30 octombrie în Cernăuți- Ucraina și între 11-13 noiembrie la Bălți - Republica Moldova. voluntarii din aceste localități, instruiți în cadrul proiectului dar și membrii echipei de proiect și reprezentanții partenerilor asociați au partcipat activ la răspîndirea mesajului în comunitate încercînd să sensibilizeze opinia publică față de importante probleme sociale.
Caravana de informare a fost astfel una dintre primele activități practice destinate noilor voluntari. Aceștia la rîndul lor au dat dovadă de competență și abilități, aplicândule cu entuziasm pentru a aduce schimbări. Au fost împărțite în cele trei orașe un număr de 9000 de flyere 3000 de mape cu materiale informative.a
În logica evenimentelor workshop-urile ce au urmat au avut o semnificație deosebită ele avînd scopul de a cristaliza și contura finalitatea obiectivelor proiectului prin intermediul celor cărora li se datorează implementarea cu succes al acțiunilor: voluntarii.
Primul workshop, organizat la Suceava s-a focusat in principal pe transpunerea in practica a cunoștințelor primite de către voluntarii antrenați în cadrul proiectul și conștientizarea de către aceștia a necesității de a sensibilza opinia publică cu privire la problemele discutate în timpul worksop-ului.
      Pentru ca acest obiectiv să fie realizat, echipa de proiect apropus participanților la workshop – 60 copii și tineri: 40 din România, 20 din Ucraina și 20 din Republica Moldova - să realizeze o strategie de dezvoltare pentru viitor care ar avea drept scop final soluționarea unor probleme cu care se confruntă acele trei comunități: traficul de droguri si persoane, criminalitatea transfrontalieră și crima organizată. De asemenea s-a discutat cum ar putea fi dezvoltată o rețea eficientă de voluntariat care să activeze pe teriotriul celor trei țări și care să facă față problemelor comune. Copii au lucrat in echipe formate din reprezentanti din toate cele trei țări astfel asigurând comunicarea interculturală dintre aceștia. a
Voluntarii au reușit să coopereze și realizeze cu succes sarcina propusa. Rezultatele comune au fost prezentate de fiecare in parte dând dovadă de creativitate și ingeniozitate. Echipa de proiect a pariticipat activ la disiminarea rezultatelor și oferind suport acolo unde acesta era necesar. Ca rezultat al acestei interacțiuni au fost semnate 50 de contracte de voluntariat care astfel vor asigura o retea de voluntari stabila si de durata. O retea de voluntari va permite colaborarea in continuarea a organizatiilor reprezentative al societății civile cu scopul de a oferi soluții prompte și eficiente problemelor pe care le poate avea o comunitate sau comunitățile din toate cele trei regiuni. Cooperarea și lucrul în comun vor asigura pe viitor o relație bună și dintre țările reprezentative.
În a doua jumătate a workshop-ului voluntarii au fost invitați să realizeze un spot publicitar ce va reflecta mesajul proiectului referitor la temele principale. Aceste creații video vor contribui la editarea unui film al proiectului preconizat pentru ultima lună de proiect. În timpul workshop-ului pe lângă voluntari, membrii echipei de proiect, reprezentanți ai partenerilor asociați,  au participat și alți invitați reprezentanți ai administrației publice, mass-mediel, societății civile, instituții de învățământ, business etc. Cu aceștia au fost semnate 6 acorduri de parteneriat pentru a garanta continuitatea activităților proiectului și pentru realizarea unor noi acțiuni pro comunitate în viitor.
Workshop-ul ce a avut loc la Cernăuți a fost modelat conform cu obiectivele specifice astfel reusindu-se să se atingă scopul propus. L-a workshop au partcipat 40 de persoane: membrii echipei de proiect, ai partenerului asociat, reprezentanți ai mass mediei, institutiilor de învățământ și ai comunității locale
Unul dintre scopuri a fost dezbaterea problemelor specifice cu care se confrunta dezvoltarea activitatilor de voluntariat si  cunoasterea/implicarea copiilor si tinerilor din regiunea vizata  a acestei problematici;
Au fost puse bazele unei colaborari viitoare intre participantii la aceasta sesiune : drept rezultat preconizat al acestei activitati se asteaptă un parteneriat viabil intre voluntari si oameni de afaceri , prin incheierea a celor 6 acorduri de parteneriat in sprijinirea unor actiuni viitoare in domeniul social.
La Workshop-ul din Bălți au participat membrii echipei de proiect și voluntarii din mun. Suceava (România) – 6 persoane, din or. Cernăuți (Ucraina) – 5 voluntari și din mun. Bălți (Republica Moldova) precum și reprezentanți ai mass mediei, institutiilor de învățământ și ai comunității locale. În total au participat la  workshop 40 persoane.

La Workshop au fost examinate, analizate și dezbătute informații si situații practice de rezolvare a unor cazuri privind anihilarea unor rețele de traficanți de droguri, a rețelelor de trafic de persoane, activitați privind combaterea migraţiei ilegale si infracţionalităţii transfrontaliere.
a S-au prezentat materiale informative pe temele ”Particularităţile juridice de dezvoltare a voluntariatului în Republica Moldova”, ”Mobilitate si incadrare în programele de voluntariat”, ”Rezolvarea conflictelor de grup”.
De asemenea, au fost abordate probleme legate de Identificarea si elaborarea unei strategii pentru dezvoltarea pe viitor a activităților de voluntariat pentru combaterea traficului de droguri, de persoane si crimei organizate, a migraţiei ilegale și infracţionalităţii transfrontaliere. La aceste discuții au participat: dl Serghei CULIBABA din partea Primăria mun. Băli, Partener Asociat la proiect, Vitalie Balta din partea partenerului asociat din Cernauti Ucraina. Vadim LOPOTENCO - decan al Decanatului studențesc al Facultății de Economie, studentul Universitatii de stat ”Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova; Iana SCRIPLIUC – studenta Universitatii de stat ”Alecu Russo” din Bălți, voluntar, Asociaţia Internaţională a Busines-ului Mic şi Mijlociu “Small Euro Business”, Republica Moldova; George BODNARAȘ - profesor de psihologie, Școala de cultura generală din satul Ostriţa, raionul Herţa, jurnalist, Liga Tineretului Romăn "JUNIMEA" din Regiunea Cernăuți, Ucraina; Grigore PASCARU – elevul Liceului Teoretic ”Gh. Coșbuc” din Bălți; Angela RUSNAC – studenta Universitatii de stat ”Alecu Russo” din Bălți, voluntar, Asociaţia Internaţională a Busines-ului Mic şi Mijlociu “Small Euro Business”, Republica Moldova; Laurenția MATIESCU - eleva Liceului Teoretic ”B. P. Hașdeu” din Bălți și alții voluntari.

 In cadrul Workshop-ului au fost semnate 6 Protocoale de intenţii privind semnarea in viitorul apropiat (in termen de 2 luni) a nu mai puțin de 6 acorduri de parteneriat viabil intre voluntari si oameni de afaceri cu scopul sprijinirii unor acțiuni viitoare in domeniul social si prevenției implicării grupurilor vulnerabile în rețele transfrontaliere de crimă organizată.

Voluntarii din cele trei tari au realizat si acest film al proiectului dar si brosura trilingva.
Implementarea actiunii a contribuit la:
- Informarea  copiiilor si tinerilor din zona de granita  Suceava (Romania)-Cernauti(Ucraina) si Balti (Republica Moldova) despre importanta activitatii de voluntariat, atragerea de voluntari,  dezvoltarea de  abilitati personale aptitudini ,  si  responsabilitatii sociale si civice   pentru implicarea activa a acestora in viata comunitatii din zona transfrontaliera ;
- Dezvoltarea unei retele de voluntari fara frontiere ,cu ajutorul unui nucleu de voluntari format din  copii si tineri din scoli si licee din Suceava, Cernauti si Balti, instruiti pentru prevenirea grupurilor vulnerabile  privind pericolul traficului de droguri, de persoane si crima organizata, a migraţiei ilegale si infracţionalităţii transfrontaliere;
-Identificarea si dezvoltarea unei strategii in zona de granita pentru dezvoltarea pe viitor a activitatilor de voluntariat pe tema combaterii traficului de droguri, de persoane si crima organizata a migraţiei ilegale si infracţionalităţii transfrontaliere;
Proiectul creează punţi de comunicare între comunitatea română ,  ucraineană, si  moldoveana conturându-se în mod clar priorităţile de interes comun în cadrul unui program de intarire si dezvoltare a societatii civile – factor de baza pentru dezvoltare sociala si economica a comunitatilor transfrontaliere Suceava-Cernauti-Balti. Colaborarea dintre 3 ONG-uri din zona de granita a celor 3 regiuni :Suceava (Romania), Cernauti (Ucraina) , Balti (Republica Moldova) si 3 trei vecine ( la granita Uniunii Europene cu Europa de Est (Europa non UE), puternic implicate in viata comunitatilor unde activeaza, pentru dezvoltarea retelelor de voluntariat in randul copiilor si tinerilor si implicarea acestora in combaterea crimei organizate transfrontaliere, va reprezenta un puternic nucleu de schimb de bune practici in intarirea cooperarii transfrontaliere regionale.

 

 

 

a

 

   Fiecare alege propriile căi de a contribui la bunăstarea comunității din care face parte. Deosebit de valoroasă este contribuția noastră – a adolescențiolor. Noi suntem cei care modelăm prezentul și determinăm viitorul. De aceea am considerat drept o oportunitate binevenită participarea mea în cadrul proiectului „Voluntari fără frontiere”. Am ales să fiu voluntar în cadrul proiectului sperând să aduc schimbări în cadrul comunității din care fac parte, avînd în vedere temele importante pe care le-a abordat proiectul: traficul de ființe umane și droguri, criminalitatea transfrontalieră și migrația ilegală. Pe lângă implicarea directă în activitățile acțiunii am reușit în același timp să-mi petrec timpul în grupul unor persoane foarte interesante. Am avut posibilitatea să comunic cu tineri din țările vecine, să fac cunoștință cu tradiții și obiceiuri noi, să-mi fac prieteni noi cu care comunic și în prezent. Trainerii și cei care ne-au învățat de-a lungul proiectului au depus un efort deosebit pentru a face mesajul proiectului pe înțelesul nostru. Lucrurile pe care le-am învățat în timpul proiectului la sigur le voi folosi și în continuare  - e o experiență importantă ce m-a motivat să fac schimbări chiar și îm propriul meu stil de viață. Sunt sigură că este important să continuăm organizarea unor activități cu influiență benefică asupra mediului în care trăim și activăm. Am fost placut impresionata de impactul pe care l-a avut asupra mea acest proiect. Am realizat ca se poate face ceva intr-adevar cu o atitudine pozitiva si multa determinare si mai ales prin perseverenta. Ma bucur foarte mult ca am avut ocazia sa iau parte la un asemenea proiect și să contribui personal la multe din activitățile ce au avut loc. Pentru că am realizat că și eu sunt în stare să fac lucruri cu impact major am decis sa ma alatur Fundatiei “ANA” ca voluntar. Sper că activitatea mea pe viitor în cadrul acestei organizații îmi va oferi multiple oportunități de a schimba lumea spre bine. Silțer Mnuela Umiversitatea Ștefan cel Mare Suceava

 

 

Ce poate face un adolescent vara? Să meargă la mare, să petreacă timpul cu prietenii, să lenevească în soare sau să participe la un proiect internațional. Am ales cea din urmă oportunitate considerînd că va fi o experiență mult mai diferită. Mai mult ca atât nu m-am așteptat că voi fi interesată de activitățile proiectului întratât de mult încât voi continua să mă implic până în primăvara anului viitor. De fapt sunt sigură că voi continua să particip la așa proiecte pentru mult timp înainte de oarece anume așa voi putea învăța lucruri noi. Proiectul în sine a fost o surpriză plăcută deja prin simplu fapt că în cadrul acestuia au participat copii și tineri din țările vecine: Ucraina și Republica Moldova. Eram curioasă să mă împrietenesc cu ei – nu în fiecare zi îți faci prieteni din altă țară sau aparținând altei culturi. Împreună cu ei am participat la cele mai ingenioase activități,dar și activități cu tematică serioasă, care- și propuneau schimbarea mentalității membrilor comunităților din cele trei țări. Trainerii si initiatorii proiectului “Voluntari fara frontiere” sunt de-a dreptul persoane extraordinare, un exemplu stralucit pentru societate, datorita faptului ca nici una din ele nu poseda puteri supra-naturale, ci din contra sunt cu totii oameni simpli, care au incercat sa faca ceva pentru semenii lor din cele trei zone confruntate cu aceste pericole. În totalitatea lui proiectul a fost nu doar eficient din perspectiva scopurilor propuse, dar a și oferit, nouă, tinerilor, posibilitatea de a învăța lucrui noi într-o atmosferă plăcută și armonioasă. Am realizat cît de important este să te implici pentru binele propriei comunități și că orice acțiune a ta poate determina modul în care decurg evenimtele importante. Mi-au plăcut în mod deosebit vizitele în Ucraina și Republica Moldova – a fost o experiență nouă și frumoasă. Am realizat cât de importantă este comunicarea atunci când vrei să transmiți mesajul tău celorlalți și sunt recunoscătoare organizatorilor proiectului pentru oportunitatea oferită de a învăța cum să fac față fricilor tale. Andreea Hărătău Colegiul Național Petru Rareș Suceava

 

a

Proiectul a fost o experiență nouă pentru mine. Mi s-a parut foarte foarte tare. Chiar mi-a dat mai multa incredere pentru ceea ce vreau sa fac si sa muncesc mult mai mult ca sa obtin ce vreau. Am sa tin minte multe lucruri pe care le-am aflat la cursuri dar si la celelalte activitati din cadrul proiectului. Am avut niște organizatori extraordinari. Ne-au aratat lucrurile dintr-o perspectivă nouă, necunoscută. Mi-am dat seama cât de important este să fii interesat de problemele comunității în care trăiești. Mi-a apărut dorința să ma implic in cât mai mult în proiecte asemănătoare. Trainerii ne-au explicat cât de valoroasă este experiența de voluntar pentru o viitoare carieră sau eventual studii. Noi prieteni, noi cunoștințe – totul a fost organizat astfel încât timpul petrecut să ne lase cu amintiri plăcute și informații utile. Merită să te implici în astfel de evenimente din motivul că beneficii ai atât tu cât și cei din jurul tău. E un sentiment de nedescris atunci când vezi că lucrurile se schimbă datorită ție. Am participat cu plăcere la caravanele de informare ce au avut loc în Romania, Ucraina și Republica Moldova. Nu m-am așteptat că voi participa cu atît entuziasm la răspândirea mesajului proiectului prin intermediul flyerelor și broșurelor - probabil s-a datorat faptului că am lucrat în grup și fiecare s-a implicat la maxim. Am reușit să descoper calități pe care nici nu am bănuit că le am – îmi place să comunic, să aflu lucruri noi și să ajut pe ceilalți. Voluntariatul este activitatea care te învață să-ți scoți la lumină cele mai frumoase trăsături. Având în vedere durata proiectului evindent că au existat multe ocazii de a mă implica. Cel mai mult m-a impresionat cursul de instruire la care am participat în luna august. Timp de o săptămână am participat la cele mai diverse activități – am ajuns chiar să vizităm Inspectoratul de Politie din Suceava. Cred că a decizia de a participa la acest proiect mi-a adus mai multe beneficii decât m-am așteptat. Acum simt nevoia de a continua să mă implic în activități de voluntariat cât mai mult. Bianca Șerban Colegiul de Artă Ciprien Porumbescu Suceava.

 

Am participat cu mult drag la proiectul organizat de către Fundația ANA. În urma campaniei de informare ce a avut loc la liceul nostrum am sperat că voi fi selectată pentru a participa la activitățile proiectului și am fost plăcut surprinsă când am fost contactată. E un proiect deosebit, care nu doar implică tineri din țările vecine, dar își propune de asemenea să schimbe cevaa prin intermediul acestor tineri.Datorita combinatiei perfecte dintre teorie si practica; este un proiect care reuseste intr-adevar prin modul in care este structurat sa starneasca interesul, sa exemplifice si sa clarifice teoriile pe care le propune, iar in opinia mea acesta este marele castig. Programul de formarea voluntarilor a fost foarte bine structurat și pot spune că așteptările mele au fost depășite. Programul m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă coordonarea echipei, luarea și asumarea unei decizii în situație de risc. Ca urmare a acestui curs doresc să ma implic mai mult, să contribui la dezvoltarea comunitatii și să aplic tot ceea ce am înțeles pe parcursul formării.Am fost uimita de gradul ridicat de implicare al organizatorilor, de mentalitatea și dezvoltarea intelectuală a participanților și într-un final de întregul eveniment, încărcat de succes. Pentru mine a fost o experiență minunată datorită căreia am reușit să cunosc îndeaproape oameni pe care altfel mă îndoiesc că i-aș fi întâlnit, să cunosc și să mă dezvolt și în alte domenii, să îmi doresc mai mult de la mine și, de ce nu, să fiu schimbarea pe care o doresc în lume. Proiectul m-a facut sa-mi doresc intr-adevar sa fac ceva pentru Romania, si sa ma implic in proiectele voastre, eu care tot ce-mi doream inainte era sa plec cat mai repede din tara. Stiu ca Romania are potential, trebuie doar sa-l aratam si sa credem in el. Multumim mult, si sper sa ne intalnim la viitoare intalniri ale voluntarilor. Ioana Andrei Colegiul Tehnic Alexandru Ioan Cuza

 

a

M-am bucurat multca am luat parte la proiectul “Voluntari fara frontiere”.Mi-a placut deoarece mi s-a parut foarte bine pregatit. Temele abordate au fost destul de serioase, dar au fost prezentate într-o manieră interactivă, ceea ce ne-a ajutat să înțelegem mai bine mesajul. Locatiile pentru cursuri au fost bune si nu au existat probleme tehnice, intarzieri sau probleme de genul acesta. A fost un program divers, ce ne-a lăsat multe impresii și noi cunoștințe. Ceilalti voluntari au fost foarte comunicativi si deschisi si se crease o atmosfera foarte placuta. Mi-am făcut noi prieteni și am învătat să fiu mai deschisa fata de opinia și părerile celorlalti. Trainerii au fost niste oameni extraordinari  bucurosi de ceea ce fac. Au fost capabili să ne vorbeasca într-o manieră prietenoasa si ne-au ajutat sa depasim barierele in comunicare. Am fost impresionati de cunostintele teoreticeși abilitatile practice al trainelor și de bunavointa cu care au împărtășit aceste cunoștințe cu noi. Lucruile pe care le-am învățat sunt sigură vor însemna foarte mult pentru mine și în viitor și voi încerca să le folosesc în activitățile mele în continuare.Este prima dată când am întâlnit un astfel de mod de predare, foarte interesant şi util de altfel, care a atras interesul elevilor, punându-ne în situaţia de a căuta şi afla informaţii noi. Îndrumările au fost suficiente, astfel incât toată lumea a ştiut ce are de făcut, restul depinzând doar de imaginaţie şi gusturile fiecăruia.Caravana deInformare ce a avut loc în cele trei țări a insemnat pentru mine depasirea emotiilor si intrarea mai usor in dialog cu oamenii de rand. Am capatat incredere in mine si ma mandresc acum ca pot vorbi in public fara nici o problema. Am înteles că implicarea fiecărui individ in parte inseamna deja un pas spre schimbare, spre imbunatatire și solutionarea dilemelor intr-o comunitate. Un proiect foarte bine pus la punct. Sincere felicitari! Si sper sa mai urmeze proiecte. Anca Stredie Scoala nr. 1 Suceava

 

 

Victima

-e o lume ciudată.
O lume în care mă simt închisă.
Aştept o lumină,
aştept sa ies de-aici!
Chiar dacă strig,
Simt 
că nimeni nu-mi aude glasul.

Ştii cum e să rătăceşti 
pe străzi,
fără scop,
doar cu un vis amăgitor?

Nu mi-am dorit
şi nu îmi doresc încă
decat să fiu din nou
la fel,
decat să mai am 
o şansă,
un viitor! 

Îmi doresc sa fiu ca altădată.

 

Oricine dintre noi poate deveni victima traficului de persoane. Nu vă lăsaţi înşelaţi! Trebuie să avem grijă de noi, şi să fim atenţi la tot ceea ce ne înconjoară, să nu cădem în această capcană. Poate scapi din mana lor, dar ajungi la ce ai fost? Îţi vei putea reface viaţa? 
Ceea ce ştim cu siguranţă este că fiecare întamplare din viaţa noastră- chiar şi cea mai nesemnificativă- ne marchează într-un anumit fel. O victimă a traficului de persoane ar putea rămane marcată pe viaţă, închisă în acel coşmar. Nu lăsaţi să vă fie furată viaţa!

Bianca Șerban Colegiul de arta Ciprian Porumbescu Suceava

 

      Voluntarii sunt persoane care din proprie inițiativă își conscră timpul liber, cunoştinţele, ideile şi experienţa proprie  activităților în organizaţiie obștești sau asociaţii nonguvernamantale. Am petrecut un timp în România ca voluntar, ceea ce și-a lăsat amprenta în conștiința mea. Să fii voluntar e o mare onoare, dar acesta implică și responsabilitate. Nu e simplu să transmiți oamenilor necunoscuți esenţa problemei, în acelaşi timp trebuie să fii politicos, dar și insistent.
            Am apreciat faptul că în România poliţia colaboreză cu ong-urile. Când mi s-a propus să fiu voluntar, mi-am imaginat că  trebuie să organizăm unele întruniri  de tineret în masă.  Însă totul a fost  mai simplu, dar și mai interesant.  Cel mai mult  mi-a placut vizita la poliţie.
         În opinia mea, dacă dorim să atragem tineri e necesar să întroducem  informaţiile respective în reţeaua socială, mesaje publicitare la televizor, în toate locurile frecventate de adolescenți. Nu are nici un sens de a-i convinge pe oamenii în vârstă, deoarece aceștea și-au format deja caracterul  şi nu vor să-l  modifice. Cea mai mare atenţie trebuie acordată tinerei generaţii, deoarece ea este viitorul.
        Aş dori să-mi exprim recunoştinţa pentru inițiatorii proiectului. Până la participarea la proiect eu nici nu ştiam de existenţa unor astfel de proiecte şi  organizaţii. Ar fi bine ca aceste activităţi să continuie, dar mai pe larg.  Vă mulțumim pentru furnizarea de cunoştinţe şi experienţă.
CAROLI Natalia, eleva Liceului Teoretic ”N. Gogol” din Bălți

 

 

a

Proiectul „ Voluntari fara frontiere” mi-a oferit o multime de abilități, cunostințe noi, informații și chiar mi-am facut prieteni din cele două țări învecinate cu Republica Moldova.
 În Suceava, Romania, am petrecut o săptamâna  aflând ceva nou în fiecare zi și chiar participând la unele activitaăți care sunt benefice celor din jur. Am învățat să vorbesc în public, ceea ce nu puteam mai devreme, mi-am facut prieteni cu care comunic și în ziua de azi. Aceștia la rândul lor mi-au facut cunostință cu multe tradiții din Romania,  multe activități și jocuri care le au ei și multe alte lucruri minunate.
A doua oară când am fost in Suceava am făcut un filmuleț în care am spus lumii ce inseamnă sa fii voluntar. M-a impresionat mult și lucrul în grup cu ceilalti voluntari. Fiecare grup am pregatit câte o comunicare după care am prezentat-o tuturor.
La Cernăuți, Ucraina, am fost iarna aceasta, aici am obținut niste cunoștințe extraordinare. Am văzut orașul care e atât de frumos de parcă aș fi fost în povești. Aici fiecare și-a expus parerea sa despre proiect. A fost foarte interesant.
Apropo, am participat și la Caravana de Informare din Bălți, unde am oferit lumii informatii despre voluntari și activitatea lor, despre efectele dăunatoare a drogurilor și alcoolului, despre violența care poate aparea atât în familiii cât și în societate. Mi-a plăcut foarte mult să răspund lumii la întrebările care mi se puneau și mi-a placut și mai mult cind multi îmi spuneau „ Este foarte bine ce faceți, sunteți foarte buni”.
Este prima dată când particip la un proiect de voluntariat și cred ca nu și ultima. M-au impresionat mult activitățile care le-am făcut. Dupa parerea mea cred ca acest proiect a fost foarte reușit atât pentru mine dar și pentru comunitățile din cele trei zone . Cred că ar trebui realizate astfel de proiecte cât mai des.
                                                                                                                               

Cazacu Ana, voluntar,
Studentă la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți,
Facultatea de Economie

 

 

“Voluntari fără frontiere  “ un pas spre progres
 
Până a face cunoştinţă cu proiectul “Voluntari fără frontiere“  nu prea aveam habar de noţiunea de voluntariat, auzisem şi eu pe la radio-tv dar în esenţă am pătruns doar datorită lui.
Mai întâi de toate vreau să spun că voluntariatul nu este altceva decât  o activitate de ineteres public  și se face numai şi numai  din propria iniţiativă.
Pentru mine, acest proiect este un  pas spre progres, spre progresul social. Am avut ocazia să  cunosc oameni care mi-au arătat  toate oportunităţile pe care le oferă această activitate. Am rămas placut surprinsă de atitudinea celor care ne-au țimut  cursurile. Ne-au adus la cunoştinţă problemele actuale ale tineretului şi eventualele posibilităţi de rezolvare a lor. Discuţiile deschise au şters barierele vârstei participaţilor .
Un moment deosebit a fost vizitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, unde pentru prima oară am ţinut în mână arme şi unde am văzut demonstraţia  unor  cîini dresaţi la captarea infractorului, dar cu noi  ei erau  foarte  prietenoşi dar și celelalte compartimente(detectorul de minciuni, serviciul de intervenție rapidă). Mi-a plăcut mult ziua în care organizatorii ne-au “pus în locul” judecătorilor, astfel înscenând diferite cazuri penale, ne-a făcut să vedem justiția cu alți ochi.
În cadrul proiectului am aflat nu doar multe lucruri noi, dar mi-am făcut şi mulţi prieteni, persistând o atmosferă prietenoasă şi deschisă.
Clipe frumoase au fost şi la caravana de informare care a avut loc in oraşul meu natal ,Bălţi , şi workshopul din 25 februarie.
Mulţumesc mult proiectului pentru că m-a învăţat să fac lucruri frumoase depunând  mai mult efort, pentru clipele frumoase petrecute alături de oameni minunaţi  şi pentru atitudinea călduroasă, mulţumesc Dmnului Nelu Todireanu, dmnului Balînschi, tuturor celor care ne-au pregătit, pentrucă sunt oameni minunaţi şi cu suflet mare!!!

GÎRLA Adriana, eleva Liceului Teoretic ”Mihai  Eminescu” din Bălți

 

 

În cadrul proiectului am făcut cunoştinţă cu tineri de seama mea nu doar entuziasmaţi, dar şi convinşi, că pot schimba lumea în bine. Ma bucur, că prietenii mei gândesc la fel: devii voluntar doar dacă ai spirit de iniţiativă şi eşti gata să-ţi sacrifici propriul timp pentru a-i convinge pe cei din jur nu doar să-ţi accepte convingerile, dar să le  urmeze, să le respecte.
Nu prea am experienţă, dar am o plăcere deosebită să promovez activităţile la care particip în cadrul proiectului "Voluntari fără frontiere". Când am început prima dată să discut cu cetăţenii din stradă despre modul sănătos de viaţă, am observat interesul, dar şi admiraţia lor pentru îndrăzneala de a polemiza deschis despre traficul de persoane şi droguri, despre fumat, delicvenţa juvenilă şi alte probleme ce ne macină societatea.
M-am simţit importantă prin faptul, că nu sunt indiferentă, că am depăşit inerţia din mine, că m-am implicat într-un proces frumos de promovare a binelui şi încrederii, că putem schimba, poate chiar şi salva lumea, dacă vrem.
Şi pentru că prin activităţile de voluntariat învăţăm, că totul se rezolvă cu dragoste, sinceritate, răbdare, recunosc că-mi doresc să devin voluntar pe viaţă. Îmi place că sunt liberă în acţiuni, dar acest lucru mă disciplinează şi mă face mai responsabilă faţă de ce întreprind.

Ioana POPA, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, mun. Bălţi

 

a

Vreau să vă mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați oferit-o de a fi participant la un proiect minunat ”Voluntari fără frontiere”, sunt nespus de fericită că am luat parte la cursurile de formare la Suceava și la Workshop-ul din  Bălți.
Am fost pentru prima oară participant la un proiect, nu regret, ci din contră impresiile cu  care am ramas  au fost extraordinare. Am  acumulat cunoștințe  despre lucruri de care le cunoșteam puțin sau chiar deloc.
 Acest proiect a jucat un rol important pentru mine , căci pe lânga faptul că am luat cunoștință  de pericolul traficului de persoane, a criminilatății transfrontaliere și a traficului de droguri, mi-am făcut o mulțime de prieteni din țările vecine și chiar din  Bălți.  A fost o experiență de neuitat în ceea ce privește competițiile sportive petrecute la Suceava, discuțiile cu partenerii de proiect și determinarea de care au dat dovadă participanții.
Cred și sper să aplic  în  practică cunoștințele acumulate, chiar și la mine în liceu.  Aș vrea ca acesta să nu fie ultimul proiect, ci să fie doar un imbold care să ne inițieze pentru a  ne încadra în astfel de proiecte ingenioase și interesante .  
MATIESCU Laurenția, eleva Liceului Teoretic ”B. P. Hașdeu” din Bălți

 

Proiectul “Voluntari Fără Frontiere”

Astăzi, una dintre cele mai grave forme de încălcare ale dreptului omului este traficul de fiinţe umane şi traficul de droguri. Republica Moldova constituie unul dintre cei mai mari exportatori de fiinţe umane din Europa. Acest capitol a devenit o maladie gravă.
Proiectul “Voluntari Fără Frontiere” este o armă împotriva acestei maladii. Proiectul
mi-a lăsat  impresii extraordinare. Impresiile mele sun destul de benefice asupra acestui proiect, pe lângă faptul ca m-am implicat în  acţiuni de voluntariat, ne-am şi distrat bine.
În urma lecţiilor la acest proiect am înţeles faptul că traficul de persoane şi droguri este o crimă cu cea mai rapidă ascensiune în lume. Am înţeles că cauzele traficului de fiinţe umane este: sărăcia, serviciile publice inadecvate, rata înaltă a şomajului, discriminarea femeilor, lipsa îngrijirii părinteşti, precum şi insuficienţa informaţiei referitoare la tendinţele contemporane ale migraţiei ilegale.
Proiectul “Voluntari Fără Frontiere” a fost organizat la un nivel înalt, în urma acestuia mi-am îmbogăţit  bagajul de experienţă în domeniul voluntariatului. Am învăţat multe lucruri noi despre voluntariat de la colegii din România şi Ucraina, modalităţi de comunicare în timpul voluntariatului şi de prezentare.
În urma acestui proiect am înţeles ca nu există nimic mai puternic decît inima unui voluntar. Am lucrat într-o echipă, formată din membri diferitelor naţionalităţi  activ şi eficient. Ne-am unit forţele  şi am format o echipă unitară, plină de inspiraţie, energie, conştienţă şi dorinţă de a se implica în acțiuni de voluntariat.
Toate activităţile îndeplinite de noi, voluntarii au fost în beneficiul societăţii, acest fapt te face să te mândrești.
Cursurile abordate pe subiectele de trafic de persoane şi droguri, au fost călăuzite de persone plăcute cu experienţă înaltă în acest domeniu şi cu o atitudine adecvată şi duioasă faţă de noi voluntari.
Este imbucurător faptul că am obținut informaţii noi, trainerii ne-au împărtășit lucruri neştiute de noi, care ne-au făcut să stim pe viitor cum sa ne protejăm de asemenea pericole.
Proiectul “Voluntari Fără Frontiere” este un proiect bun, care a adus partea de îmbunătăţire socială în ceea ce priveşte fenomenul infracțional din zona transfrontalieră. Desigur că este numai o picătură într-un ocean mare de probleme, dar este o picătură importantă care ne face pe noi voluntarii să ne implicăm mai mult în viitor pentru diminuarea acestor infracțiuni.
Sunt fericit că am participat la proiect, că am făcut cunoştinţă cu persoane noi plăcute cu care ţin contact şi că am avut ocazia de a participa la îmbunătăţirea vieții sociale.
Suntem nişte eroii pentru că noi voluntarii suntem singurele fiinţe de pe faţa pământului care reflectă compasiune, grijă nemăsurată, răbdare şi dragostea adevărată pentru naţiune.

MELINTEI Mihai, elevul Liceului Teoretic ”Vasile Alecsandri” din Bălți

 

Deseori auzi tinerii de azi spunând că vor să facă ceva nou , să-şi ocupe timpul liber cu activităţi interesante, să găsească o modalitate de a „evada” din limitele monotoniei. Din păcate, deseori acestea sunt doar gînduri ce nu au sorţi de izbîndă. De ce? Din cauza lipsei de susţinere, de voinţă, curaj, dar în special a absenţei motivaţiei. „La ce bun să lupt dacă e bine aşa cum e ? Nu sunt un Don Quijote ca să înving morile de vânt, şi chiar dacă aş fi, cine ar aprecia asta?...” Cam aşa arată judecata unui om din oraşul meu, şi sinceră să fiu, cu vreo 3 ani în urmă eram de aceeaşi părere, însă au avut loc multe evenimente ce mi-au făcut să-mi schimb viziunile. Proiectul „Voluntari fără frontiere” face parte din lista acelor momente cînd spui: „DA!EU POT SCHIMBA CEVA!”. Sinceră să fiu , mă duceam la Suceava cu gândul de a cunoaşte mulţi oameni , de  a vedea un oraş frumos, cetatea de scaun a lui Ştefan cel Mare şi mai puţin mă gîndeam la ce voi învăţa acolo. În scurt timp, mi-am „reformulat” obiectivele şi eram gata  în fiecare zi să acumulez cât mai multă informaţie referitor la ce înseamnă voluntariatul , cum te face această activitate mai frumos, mai bogat, mai deştept şi  în fine să devin o parte a tot ce se întîmplă. Mi-a plăcut foarte mult agenda seminarului. Cred că  repartizarea optimă a activităţilor a făcut ca  training-ul să fie un adevărat succes! Nu am stat doar să ascultăm lecţii de 1,5 ore referitor la voluntariat pînă ne ieşea fum pe urechi, ci am petrecut extraordinar timpul învăţând. Tot timpul spun că îmi place să învăţ deşi nu sunt oricând gata să învăţ. Păi uite că în această săptămînă de cursuri chiar mi-a plăcut să fiu învăţată, şi asta datorită trainerilor. Ei nu şi-au pus drept scop să ţină discursuri seci, ci să ne introducă în mulţimea oportunităţilor pe care le oferă voluntariatul. Am făcut postere, mi-am exprimat părerea, mi-am dat seama că dacă aş fi naufragiată în deşertul Sahara, nu aş trăi prea mult (asta ca rezultat al efectuării unui test), am fost în pielea unei bătrâne jefuite , am văzut în sfârşit cum arată un detector de minciuni, mi-am completat lista de prieteni de pe Facebook cu multe persoane cu care sunt sigură că voi ţine legătura şi cel mai important , am realizat că pot face mai mult decît să mă mulțumesc cu ceea ce se întâmplă în oraşul meu, în ţara mea, în viaţa mea.  Pe lângă faptul că am învăţat ce presupune activitatea de voluntariat, am văzut o altă societate, o altă mentalitate, o altă infrastructură şi m-am convins de faptul că schimbarea e posibilă şi chiar absolut necesară, e  nevoie doar de dorinţă şi multă muncă. Voluntariatul cultivă aceste valori tinerilor, de aceea e atît de importantă încadrarea acestora în acest domeniu. Mereu spun că nu avem suficiente organizaţii pentru angajarea voluntarilor, însă recunosc că aceasta e doar o justificare. Am cunoscut oameni pentru care lipsa de coordonatori în domeniul voluntariatului nu a fost o piedică, ci un imbold. Ei au înfiinţat organizaţii nonguvernamentale  şi scoli de voluntariat pentru  a iniţia tinerii în acest spectru de activităţi. Ar trebui ca şi participanţii la proiect să aibă curajul să întreprindă ceva asemănător, şi sper că pe viitor vom reuşi să ne unim forţele ,şi „furând” din experienţa prietenilor de la training, să facem ceva de care să fi mîndri. Aceasta ar înseamna că nu am participat în zadar la acest proiect.  De vreme ce atingi un scop, îţi stabileşti altul pentru că aşa suntem noi oamenii, oricînd vrem ceva nou şi neapărat, greu de realizat. Am participat la training şi am învăţat multe lucruri utile din teorie - am atins un ţel, acum vreau mai mult, vreau să văd cum  funcţionează în practică , şi sper că voi reuşi. Sunt gata să lupt, conştientizez că pot fi dezamăgită, dar nu sunt gata să-mi pierd speranţa într-un viitor mai bun pentru societatea în care trăiesc şi cred că împreună îl vom face să devină realitate.P.S. Un mare mulţumesc tuturor celor care au organizat acest training . Sunteţi foarte buni în ceea ce faceţi şi sper că veţi continua să motivaţii tinerii care sunt cu adevărat interesaţi în a  schimba ceva.  NEGRU Adelina, eleva Liceului Teoretic ”Mihai  Eminescu” din Bălți

 

a

   Vara am participat la activități de voluntariat în cadrul unui proiect internațional ”Voluntariat fără frontiere”. Am rămas profund impresionat de diversitatea temelor propuse, abordate la diferite feluri de activități – întîlniri cu tineretul, seminare practice, discuții, jocuri pe roluri, vizite de inițiere, excursii la diferite obiecte culturale, competiții sportive  etc.
    Unele informații erau pentru mine cunoscute, iar altele – cu totul noi. Dar toate au fost foarte interesante, instructive și folositoare. De exemplu, traficul de persoane și droguri erau pentru mine numai niște cuvinte auzite la televizor, cărora, sincer vorbind, nu le dădeam nici o atenție, spunîndu-mi: asta nu mă privește, eu nu mă ocup cu așa ceva. Și numai datorită lucrului de voluntariat am privit mai profund această problemă-flagel al societății.
Îmi pare rău de tinerii care își consumă viața în zadar, își pierd sănătatea și viața prematur. Deaceea socot că proiectul dat este foarte oportun și binevenit, ar fi excelentă continuarea lui pe viitor, pentru a cuprinde cît mai mulți tineri în activitatea sa.

NOVIȚCHI Dmitri, elevul Școlii medie nr. 3 din Bălți

 

” Ce prezintă voluntariatul?” Părerea mea: viață, viitor, cunoștințe, informatizare, interes, folos, experiență, energie, implicare, inițiativă, echipă, prieteni, pasiune, decizii ș.a. Acest cîmp semantic poate fi prelungit. Însă eu aș alege 3 cuvinte-cheie, și anume: viitor, folos și experiență.
”Voluntariatul” poate avea ca sinonim și substantivul ”folos”. Din propria experiență, pot spune că voluntariatul este activitatea din propria inițiativă și dorință, în folosul societății și în folosul însuși a voluntarului. Prin  „Caravana de informare”, de pe 13 noiembrie în municipiul Bălţi (Republica Moldova), în centrul oraşului, noi voluntarii am distribuit fluturaşi pliante și mape cu conţinut informativ-educativ. Astfel ne-am adus aportul pentru informarea locuitorilor despre pericolul drogurilor, traficului de ființe umane etc.
Cuvântul ”viitor” are o legătură directă cu voluntariatul. În cadrul proiectului ”Voluntari fără frontiere”, am analizat problemele principale ale societății, și anume ale tineretului, și am identificat soluții de rezolvare a lor. Noi, tineretul suntem atât prezentul, cât și viitorul. Astăzi, tinerii se confruntă des cu ceea ce ține de traficul de droguri, de migrația ilegală sau de infracționalitate. Astfel fiind informați noi suntem ”înarmați”.
Experiența acumulată este diversă. Am inceput cu ”Cursurile de formare pentru tineri voluntari” în municipiul Suceava (România), care a cuprins un program cultural și de divertisment, apoi am participat la „Caravana de informare” din Bălți, la fel am participat și la 3 workshopuri în Suceava, Cernăuţi (Ucraina) şi Bălţi, unde am discutat concluziile finale privind voluntariatul fără frontiere. Deci, în afară de informațiile utile acumulate pe parcursul proiectului, am făcut noi cunoștințe printre tinerii din Suceava și Cernăuți, dar și un schimb de experiență benefic.
Aș dori să mulțumesc mult domnului Andrei Balînschii, care ne-a dat posibilitatea să participăm ca volunatri și domnului Nelu Todireanu ca manager al proiectului.
Mă bucur că am avut ocazia să particip la toate activitățile petrecute, ceea ce a avut un impact la formarea personalitații mele.

PODLISNIC Corina
Universitatea de stat ”Alecu Russo” din Bălți, studenta, Asociaţia Internaţională a Busines-ului Mic şi Mijlociu
“Small Euro Business”, voluntar

 

 

Despre  Proiectul “Voluntari fără frontiere” am aflat  de la profesorul Universitații d-nul Balînschi Andrei, care mi-a stârnit curiozitatea. 
 Astfel am participat la Compania de informare (mai,2011),în cadrul acestei companii am completat niște chestionare, am mai participat la Caravana voluntarilor la Balți
în noiembrie 2011, unde am împarțit fluturașe pliante și mape cu informații anti-drog, împotriva traficului de ființe umane și a violenței, cu scopul de a aduce la cunoștința societății  că e bine să spui STOP Drog îndeosebi tinerilor din jur.
           Și astfel am mai participat în inanuarie 2012 și la workshop-ul din Romania în mun. Suceava, am fost placut surprinsă implicîndu-mă în activitatea de voluntariat am aflat o mulțime de motive pentru care e bine să fii voluntar. La acest eveniment mi-am dezvoltat abilitațile de munca în echipă, am discutat despre voluntariat: ce este și de ce e bine sa fii voluntar, despre probleme actuale ale comunitații și ale societații în general.
 Mi-am facut prieteni noi atât din Suceava cât și din Cernauți.
Iar în februarie 2012 am fost prezentă și la workshop-ul din Bălți,unde au fost  prezenți și colegii noștri din Suceava și Cernauți, am avut o convorbire deschisă despre  noi voluntarii,de la care mi-am facut o experiența pe viitor. De asemenea am elaborat strategii de lucru pentru viitor.
Am avut o deosebita placere să particip la acest proiect, și am de gând să continui activitatea în cadrul asociației Small Euro Bussines ca voluntar.

  Rusnac Angela, studenta Universtității de Stat  ‘’Alecu Russo’’ din Balți

 

 

Pe parcursul anilor 2011-2012 eu am fost implicată în echipa de voluntari a proiectului ”Voluntari fără Frontiere”. Am aflat de acest program de la o colegă de grupă. Într-o zi ea spune ce de interesante sunt activitățile din cadrul acestui proiect. Am fost interesată și m-am înscris ca voluntar. Într-adevăr, era ceva interesant și amuzant. Pe lângă aceasta am acumulat multă informație nouă și de folos.
În ianuarie 2012 am fost invitați la un Workshop la Suceava, România. Am fost întilniți cu o mare căldură și stimă. La seminar toți voluntari au fost în centrul atenției. Fiecare era implicat, avea o ocupație, cineva filma iar alții jucau diferite roluri, unii scriau, cîțiva desenau.  Timpul a trecut atît de repede încît noi nici nu am observat când
s-a întunecat afară. Conștientizînd faptul că în ziua următoare trebuia să plecăm, pe suflet s-a lasat o mare tristețe.
Primăvara anului 2012 deja colegi din Cernăuți, Ucraina, și din Suceava, România, au fost invitați în Bălți, Republica Moldova. Workshop-ul a fost înviorat de discuții, idei noi, gîndiri diferite și dezbateri. Fiecare își expunea ideile din punctul său de vedere.
Cu fiecare Workshop, voluntarii află ceva nou, își fac concluzii în urma fiecărei întîlniri și lasă ceva în urmă.
E de menționat faptul că am făcut cunoștințe cu noi persoane devenind și prieteni.
Îmi pare rău că proiectul s-a terminat atât de repede. Sper ca în curând voi mai fi voluntară în astfel de programe.

 SCRIPLIUC Iana,
Universitatea de stat ”Alecu Russo” din Bălți, studenta, voluntar

 

Voluntari fără frontiere
Programul „Voluntari fără frontiere” are ca scop îmbunătăţirea colaborării transfrontaliere şi schimbul de experienţă între elevi şi studenţi din ţările participante. Realizarea acestui proiect a început în anul 2011 şi a luat sfârşit în anul 2012. Îndeosebi, a fost organizată o colaborare fructuoasă dintre voluntari din cele trei state, şi anume, Ucraina, România şi Republica Moldova. Pentru mine, participarea la acest proiect a fost o experienţă educativă pozitivă. Am aflat multe lucruri noi, în urma cărora problematica regiunii transfrontaliere a devenit mai clară pentru mine. În primul rând, lecţiile şi treningurile sociale, care s-au desfăşurat în cele trei state, reprezintă un mare potenţial pentru acţiuni „din afara programului”. Adică, după ce au aflat despre funcţionarea serviciului frontalier, a poliţiei, organizaţiilor publice şi au asistat la un curs de lecţii, în propriile sale ţări, activiştii au iniţiat anumite acţiuni sociale de propagare a programului în instituţiile de învăţământ superior şi mediu. În special, aceste cursuri includeau următoarele capitole: „Substanţe narcotice”, „Traficul de fiinţe umane”, „Contrabanda”, „Migraţia ilegală”. Desigur, vectorul problematicii generale s-a referit la colaborarea transfrontalieră dintre cele trei state. Informarea tineretului va minimaliza nivelul încălcărilor de lege din zona frontierei de stat.
Illie PARPAUŢ, student, or. Cernăuţi (Ucraina)

 

 

 

Societatea europeană are nevoie de un număr mai mare de voluntari
În cadrul proiectului european „Voluntari fără frontiere”, lansat la 1 martie 2011, parteneri ai căruia sunt Asociația Internațională a Busines-ului Mic și Mijlociu „Small Euro Business” din municipiul Bălți, Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți și Fundația de Caritate și Întrajutorare „Ana” din Suceava au fost organizate diferite întîlniri, treininguri, atât la Suceava, cât ș la Cernăuți și Bălți. Am avut fericita ocazie să particip la majoritatea întâlnirilor care au avut loc în cele trei țări. Am înțeles foarte mult care este rolul voluntarului în societate și cât de mult înseamnă aportul pe care acesta îl aduce la mediatizarea în rândul populației a unor momente importante privind traficul de ființe umane, consumul de droguri etc. In afară de întâlniri au avut loc și workshopuri internaționale. Primele două workshopuri internaționale au avut loc la Suceava și Cernăuți, cel de-al treilea la Bălți. Ultimul workshop a fost găzduit de Universitatea de stat „Alecu Russo”  din orașul Bălți.  Anume acolo s-au desfășurat cele trei sesiuni la care au participat circa 50 de tineri din Ucraina, România și Republica Moldova. Printre temele abordate aș vrea să  amintesc „Particularitățile juridice de dezvoltare a voluntariatului în Republica Moldova”, comunicare prezentată de dr. prof. Andrei Balânschi din Bălți, despre „Tehnicile de comunicare” ne-a vorbit Vlad Grosar, student la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. De asemenea, s-a discutat și despre  „Elementele care blochează comunicarea” etc. Au fost inițiate și unele dezbateri cu privire la problemele specifice cu care se confruntă voluntarii din cele trei țări. Unii tineri au prezentat cazuri practice de influență benefică a voluntariatului asupra dezvoltării persoanei.
Tânărul profesor și jurnalist cernăuțean George Bodnaraș s-a referit în discursul său la modalitățile de încadrare a tinerilor în programele de  voluntariat și la felul cum reușește să le explice tinerilor români din nordul Bucovinei, elevilor de  la  școala de cultură generală cu predarea în limba română din Ostrița, raionul Herța, unde activează, rolul pe care-l are în societate voluntariatul și cum trebuie să lupte cu unele vicii ale tinerilor de astăzi – consumul de droguri,  a băuturilor alcoolice, violența, traficul de ființe umane etc. 
Din păcate, pe zi ce trece, cercul tinerilor voluntari devine tot mai restrâns. La această concluzie au ajuns și participanții din Ucraina, România și Republica Moldova la cele 3 Workshop-uri care s-au desfășurat în cadrul Proiectului european „Voluntari fгrг frontiere”. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să descopăr lucruri interesante și noi, numărându-mă printre tinerii voluntari din Ucraina și participând activ la derularea proiectului respectiv.
Iurie SOPONARU, absolvent al Universitгюii Naюionale din Cernгuюi

 

 

Participând la acest proiect am aflat lucruri interesante despre voluntariat
Proiectele europene se bucură de popularitate în mijlocul tineretului atât din Ucraina, cât și din România, Republica Moldova. Anume pentru noi, generația tânără a fost lansat la începutul lunii martie 2011 proiectul „Voluntari fără frontiere”, în cadrul căruia au fost organizate numeroase acțiuni de informare și prevenire a cazurilor de consumare a drogurilor în mijlocul tinerei generații. Printre aceste acțiuni se numără campania de informare pe temele: importanța voluntariatului în dezvoltarea lor profesională și personală, prevenirea grupurilor vulnerabile privind pericolul traficului de droguri, de persoane si crima organizată,   pentru prevenirea migrației ilegale si infracționalității transfrontaliere, susținută în același timp în Ucraina, Republica Moldova și România. În perioada de vară a anului 2011 am avut fericita ocazie să mă număr printre cei 60 de tineri din Cernăuți, Bălți și Suceava care au participat la cursuri speciale de pregătire a tinerilor voluntari din cele trei țări. Anume acolo am auzit pentru prima dată informații utile, care ar putea să-mi fie de folos оn viață, atât mie, cât și semenilor mei. Întrucât rolul pe care-l are un voluntar în societate este destul de mare. Atât la Suceava, cât și la Cernăuți și Bălți  au fost organizate Caravane de informare a tinerilor privind voluntariatul, la care au participat reprezentanți ai direcțiilor de interne și inspectoratului de poliție, organizațiilor nonguvernamentale din Ucraina, România și Republica Moldova. Partenerii proiectului – Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, membru a căreea sunt și eu,  Asociația Internațională a Business-ului Mic și Mijlociu “Small Euro Business” din Bălți, Republica Moldova, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Direcția Ministerului de interne al Ucrainei din regiunea Cernăuți, Primăria  municipiului Bălți, dar și aplicantul principal – Fundația   “ANA” din  Suceava  și-au pus drept scop să inițieze  colaborări între zonele româno-ucraineano-moldovenească, pe un proiect comun, în domeniul întăririi societății civile,, pentru valoricarea tradițiilor socio-culturalo-istorice comune, ca prim pas pentru valorificarea potențialului economic și social al zonei de fontieră. Aș vrea să spun că organizatorii acestor manifestări derulate în cadrul proiectului «Voluntari fără frontiere »  au reușit să-și atingă scopul, întrucât noi, tinerii, am distribuit foarte multă informație în mijlocul tineretului despre efectele negative ale consumului de droguri, atenționând populația regiunilor de frontieră despre traficul cu ființe umane. Aăș dori foarte mult să particip și la alte proiecte transfrontaliere de acest fel, având deja acumulate mai multe cunoștințe despre voluntari și voluntariat.
Ina BOMPA, studentă la Univeristatea Națională din Cernăuți

 

 

 Niciodată nu aș fi crezut cât rău ar putea să provoace consumul de droguri Niciodată nu aș fi putut crede cât rău ar putea să-i provoace omului consumul de droguri. Deși sunt încă prea tânăr să dezvălui această temă, aș vrea, totuși, să menționez că participarea mea la diferite cursuri și workshop-uri la Suceava, Cernăuți și Bălți în cadrul proiectului „Voluntari fără frontiere” m-a determinat și m-a convins cu toată încrederea să rămân în continuare un voluntar adevărat și să le spun tinerilor de-o vârstă cu mine ce înseamnă drogurile, care ar putea fi efectul lor negativ în caz că devenim dependenți de aceste stupefiante, ce ar trebui să facem în situația  în care nimerim într-un cerc de prieteni sau suspecți care își „îneacă” fericirea vieții în pahar, sau care nu mai pot trăi în continuare fără aceste substanțe halucinogene? Sunt sigur că voi reuși să-i îndrept pe calea cea bună pe cei rătăciți, iar alături de mine voi îndemna și alți tineri să-și consacre timpul liber voluntariatului.
Din păcate, despre voluntariat nu am mai auzit până acum. Prin școli se discută prea puțin despre această muncă benevolă, dar benefică pentru salvarea mai multor vieți tinere. Sunt sigur că informațiile acumulate pe parcursul anului 2011 la cursurile desfășurate în cadrul proiectului menționat  sunt suficiente pentru desfășurarea acestei activități, însă nu m-aș eschiva de o perfecționare și mai bună în cazul unei șanse de a participa și la alte cursuri asemănătoare.
Le sunt foarte recunoscător celor care m-au ajutat să aflu atâtea lucruri noi și importante pentru generația tânără, pentru viitorul nostru fericit.
Cristian-Vasile PLEVAN, elev la CIE Cupca, r. Cernăuți