suceava


prima pagina › 2010 › „Casa Helvetia” si Fundatia „Ana”, un parteneriat care alina durerile nevoiasilor

 

 

 

"Casa Helvetia" si Fundatia "Ana", un parteneriat care alina durerile nevoiasilor


Stiri

S-au implinit 22 de ani de cand ii ajuta pe romanii sa-raci sau aflati in situatii dificile sa indure ceva mai usor viata grea. Datorita implicarii lui, copii din centre, batrani din camine, copii din comunitate, primarii, familii intregi, au primit ajutoare directe sau au fost sustinute in cateva proiecte prin care, cat de putin, au dat tuturor o speranta de mai bine.

Se numeste Walter Podolak, este elvetian, are 61 de ani si este presedintele “Casei Helvetia" o fundatie de intr-ajutorare din tara cantoanelor.

De peste doua decenii, Romania este pentru Walter a doua tara, el fiind in tot acest rastimp dedicat trup si suflet muncii de caritate, impresionat deopotriva de suferinta unor oameni care locuiesc aici, dar si de frumusetile acestui colt de lume.

"As vrea sa pot trai mai mult aici, pentru ca Romania este a doua mea tara"

Walter Podolak a venit in Romania, pentru prima data, chiar in iarna anului 1990.

Nu l-a chemat nimeni, ci doar dorinta lui de a-si ajuta semenii. Vazuse la televizor reportaje despre cat de greu traiesc unii romani, cat de saraci erau dupa anii guvernarii comuniste. Soarta televizata a unor batrani si copii l-a impresionat mai mult ca orice alt aspect al Romaniei acelor ani.

A facut imediat apel la generozitatea conationalilor sai din zona elvetiana Rüti, iar oamenii au raspuns cu o rapiditate nemaipomenita. Enoriasi din mai multe parohii ale zonei au strans imediat haine, paturi, mobilier, saltele, alimente, alte bunuri considerate de ei a fi utile romanilor. S-a umplut atunci nu un camion, doua, ci un convoi intreg de masini cu ajutoare.

“De atunci am revenit in Romania in fiecare an si de fiecare data mi se pare ca e cate putin mai bine si mai in ordine in tara. As vrea sa pot trai mai mult aici, pentru ca Romania este a doua mea tara. imi plac oamenii si peisajele, cu adevarat extraordinare. Fiul meu cel mare, un electrician cu multa experienta, cocheteaza de altfel cu gandul de a veni sa lucreze aici", spune presedintele Fundatiei “Casa Helvetia".

Cea mai frumoasa vacanta, in Delta Dunarii. Cea mai buna pizza din lume, la Galati

Heidi (oare ar fi putut sa se numeasca altfel?), sotia lui Walter Podolak, crede ca sotul ei se epuizeaza, muncind de atatia ani la organizarea transporturilor cu ajutoare, nu numai catre Romania, ci si spre comunitati din Lituania, Estonia, Rusia.

Dar pentru ca este constienta de vocatia fara leac a sotului ei, il sustine din tot sufletul si ii sta alaturi. Cei trei copii ai lor au petrecut numeroase vacante in Romania, sustinandu-si de asemenea tatal in activitatea sa de intr-ajutorare, dar bucurandu-se deopotriva de ospitalitatea si frumusetea multor localitati din judetele Suceava si Botosani.

Ei spun ca cea mai frumoasa vacanta au petrecut-o in Delta Dunarii, un colt unic in lume si cred cu tarie ca cea mai buna pizza din lume nu se mananca in Italia, ci intr-o pizzerie din Galati.

Fundatia "Ana", investita cu increderea elvetienilor

Din anul 2010 incoace, Fundatia “Casa Helvetia", Walter Podolak personal, si-a investit increderea impartirii ajutoarelor in sucevenii de la Fundatia “Ana", fundatie cunoscuta noua datorita implicarii ei in numeroase proiecte, a muncii de ajutorare a copiilor bolnavi si a familiilor defavorizate pe care o desfasoara de mai bine de 11 ani. Colaborarea dintre cele doua fundatii a facut ca ajutoarele din Elvetia sa fie plasate si mai eficient, exact celor care au cu adevarat nevoie de ele.

Voluntarii Fundatiei “Ana" sunt cei care identifica “zonele problema", familiile nevoiase, de ce au acestea nevoie cel mai mult, tin evidenta stricta si le plaseaza.

10 tone de ajutoare de la "Casa Helvetia" impartite lunar de Fundatia "Ana"

in fiecare luna, generozitatea oamenilor din zona Rüti, la fel de mare ca in urma cu 22 de ani, se concretizeaza intr-un nou transport cu ajutoare. Cate 10 tone de alimente, haine, incaltaminte, obiecte de uz casnic, paturi, asternuturi de pat, jucarii, biciclete, obiecte scolare, obiecte de uz medical, curatate, dezinfectate, ajung din Elvetia intr-un depozit al Fundatiei “Ana". Voluntarii organizatiei le triaza si le impart functie de necesitatile identificate in teritoriu, dupa care pornesc cu ele la drum.

Astfel au primit ajutoare familii, primarii, parohii, din Bogdanesti, Falticeni, Ipotesti, Dorna Arini, Darmanesti, Paltinoasa, Frumosu, Negostina, si alte multe localitati mai mari sau mai mici din judetul Suceava, precum si doua parohii catolice din Iasi si Targu Frumos, unde fundatia suceveana are filiale. Au primit de asemenea sprijin din aceeasi sursa centre sociale de copii si adulti ale Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, Fundatia “Ana" fiind partener in cateva proiecte cu institutia judeteana de protectie sociala.

Tot “Casa Helvetia" a trimis copiilor suceveni, de sarbatorile de iarna, peste 2000 de cadouri gata facute si frumos ambalate, pachete care au fost impartite de Fundatia Ana in preajma Craciunului.

“Voluntarii nostri nu fac, din 2010 incoace, altceva decat faceau pana sa primim investitura de incredere a Casei Helvetia. Aveam insa posibilitatile noastre, relativ restranse, chiar daca am avut mereu alaturi parteneri loiali. Colaborarea cu fundatia elvetiana insa, de la care preluam in fiecare luna cate 10 – 11 tone de ajutoare, a facut ca incomparabil mai multe familii sa poata beneficia de sprijin, ca mult mai multi copii aflati in situatii deosebite sa primeasca lucruri ce le sunt de stricta necesitate si chiar sa se bucure de cate o jucarie, o bicicleta, o bomboana etc. increderea pe care domnul Walter Podolak a avut-o in noi ne onoreaza si face mult mai spornica munca noastra de ajutorare", a declarat Nelu Todirean, presedintele Fundatiei “Ana".

 

dot